Wat is echoscopie?
Een echoscopie, ook wel echo genoemd, is een onderzoek dat wordt gedaan met behulp van geluidsgolven waarbij een afbeelding wordt gemaakt van het ongeboren kindje.
Een echoscopie kan worden gedaan:
- om de zwangerschapsduur te bepalen
- om te kijken of er afwijkingen zijn van het ongeboren kind
- om te kijken of er afwijkingen zijn in de ligging van het kind of de placenta
- op uw eigen verzoek
Termijnecho
Rond de 10de en 12de week kunt u een echo krijgen om te bepalen hoe lang u zwanger bent, dit wordt ook wel de termijnecho genoemd. Op basis van de termijnecho wordt de bevallingsdatum bepaald.
Combinatietest zwangerschap
Tussen de 9 en 14 weken zwangerschap is er een bloedonderzoek en tussen de 11 en 14 weken zwangerschap een nekplooimeting.
Eem combinatietest bestaat uit:
- Nekplooimeting (tussen 9 en 14 weken zwangerschap)
- Bloedonderzoek (tussen 11 en 14 weken zwangerschap)
- Leeftijd v.d. zwangere
Aan de hand van de combinatietest wordt er berekend hoe groot de kans is op het zwanger zijn van een kind met het syndroom van Down.
NIPT
De NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) is een nieuwe test waarbij het bloed van de moeder wordt gebruikt om te testen of het ongeboren kind mogelijk down-, edwards- of patausyndroom heeft. Vanaf 2017 kunnen bijna alle zwangere in Nederland deze test vanaf 11 weken laten afnemen en de eigen bijdrage hiervoor is €175.
20-weken echo
Tijdens de 20-weken echo wordt er uitgebreid gekeken naar de ontwikkelingen van de organen van het ongeboren kind. Er wordt gekeken naar eventuele aanwezigheid van een open ruggetje of een open schedeltje, of het ongeboren kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.
De 20-weken echo is een redelijk betrouwbare methode, waarbij ernstige aangeboren afwijkingen ontdekt kunnen worden. De echo brengt geen risico’s met zich mee.
Een afwijkende uitslag
Als er iets afwijkends wordt gezien bij de 20-weken echo, wordt er meestal een vervolgonderzoek aangeboden. U wordt uitgebreid geïnformeerd over het vervolgonderzoek tijdens een gesprek met de echoscopist, verloskundige, huisarts of gynaecoloog.
Pretecho
De pretecho kan gemaakt worden wanneer u die wilt. Tijdens de echo wordt er niet gekeken naar mogelijke afwijkingen van het ongeboren kind. Ook is het mogelijk om familie, vrienden of kennissen mee te nemen om naar de baby te kijken. Dit kan of mag namelijk niet altijd bij de medische echo’s.
Soorten pretecho’s:
- 2d-pretecho: een dwarsdoorsnede van de baby in zwart-wit beeld.
- 3d-pretecho: bestaat uit stilstaande beelden, die het mogelijk maken om de baby in perspectief en in kleur te zien.
- 4d-pretecho: bewegende 3D beelden in kleur, die het mogelijk maken om gelaatsuitdrukkingen te zien van de baby.
Tussen de 16 en 20 weken zwangerschap kan het geslacht van de baby hoogstwaarschijnlijk gezien worden.