Kraambed

Na de bevalling draait het om herstel. Het leven oppakken met een nieuw kindje in huis. Voor de eerste dagen krijgt u hulp van de kraamzorg.

Kraamzorg

Na de geboorte van de baby heeft een ieder recht op kraamzorg. In de kraamtijd controleert de kraamverzorgende de gezondheid van u en uw baby. Er wordt gekeken naar temperatuur, hechtingen en hoeveelheid bloedverlies. Bij de baby wordt er gekeken naar gewicht, temperatuur, drinkgedrag, stoelgang en meer. De controles worden bijgehouden in een dossier. Lijkt er iets aan de hand te zijn met het kind, wordt de verloskundige of huisarts ingeschakeld.

Verder helpt de kraamverzorgende bij de verzorging van de baby. Zij laat bijvoorbeeld zien hoe u de baby wast, verschoont en helpt u bij de (borst)voeding. Ook kan de kraamverzorgende lichte huishoudelijke taken verrichten. Denk hierbij aan schoonmaken van het toilet, de badkamer en verschonen van het bed.

Wanneer moet ik de kraamzorg aanvragen?

Het aanmelden voor kraamzorg kunt u het beste zo snel mogelijk doen, vanaf de 12de week zwangerschap tot de 16de week zwangerschap. Uiterlijk tot de 20ste week zwangerschap. Zo bent u zeker van de benodigde aantal uren kraamzorg na de bevalling. Het kan zo zijn dat u minder uren krijgt, door bijvoorbeeld een geboortegolf of in drukke periodes, zoals vakanties.

Wij werken samen met kraamzorg Birth Company. Wilt u meer informatie of aanmelden voor kraamzorg, klik dan hier: https://www.birthcompany.nl/.

Hielprik en gehoortest

In de eerste week na de geboorte komt de GGD bij u thuis om de hielprik en de gehoortest af te nemen. De hielprik en de gehoortest zijn gratis onderzoeken die kijken naar de gezondheid van de baby.

Hielprik

De hielprik is een prik in de hiel van de baby, die een paar druppels bloed opvangt op een kaartje. Dit bloedt wordt onderzocht op een aantal zeldzame ziektes, o.a. een ziekte van de schildklier of bijnier, een vorm van bloedarmoede en taaislijmziekte. Des te eerder een zeldzame ziekte is opgespoord, des te eerder de behandeling kan worden gestart. Op deze manier kan er erg grote schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van het kind worden voorkomen of beperkt.

Gehoortest

Tijdens de gehoortest wordt er gekeken naar of het kindje genoeg hoort om te leren praten. Het horen van geluiden in verschillende toonhoogten is van belang voor het kindje om goed te leren praten. De gehoortest doet geen pijn en duurt maar enkele minuten.

Erkennen gezag

Als u niet getrouwd bent, is de biologische vader niet automatisch de officiële vader van het kind. Het kind moet door de biologische vader erkent worden bij de Burgelijke Stand van de gemeente waar u woont. Hiermee krijgt de vader het recht en de plicht om het kind te onderhouden. Om ouderlijk gezag te krijgen moet een apart verzoek worden ingediend bij de griffie van het kantongerecht.

Voor meer informatie, klik dan hier : https://www.rotterdam.nl/loket/erkenning/